Het klimaat en de natuurparken in Andalusië

1/1

Het klimaat

Andalusië heeft maar liefst gemiddelde 325 zonnedagen per jaar zon. De gemiddelde dagtemperatuur is 22 °C, en zelfs januari, de koudste maand, heeft een gemiddelde temperatuur van 16°C. In de zomer is de dagtemperatuur rond de 30 °C,een groot verschil met Nederland, waar de gemiddelde dagtemperatuur rond de 21°C ligt.
 

Andalusië is in te delen in 2 klimaatzones. Het noorden van Andalusië heeft een landklimaat, maar het zuiden heeft meer een mediterraans zeeklimaat.
Het weer op dit moment kunt u hier, hier bekijken.

HEADER.jpg

De prachtige natuurparken

1/1

Cabo de Gata

Er zijn zeer veel natuurparken in Andalusië en deze parken zijn erg divers qua natuur in dieren. In Almeria is het grootste beschermde gebied aan de kust van Andalusië te vinden. Dit natuurgebied beslaat 45.000 hectare en is genaamd Cabo de Gata- Nijar. Het bestrijkt het grootste vulkanisch gebergte in Spanje en is spectaculair vanwege de spitse punten en diepe dalen. Het park kenmerkt zich door de droogte en geeft een woestijnachtige indruk.

 
1/1

Sierra Maria

Een ander groot natuurpark in Almeria is Sienna Maria. Dit park heeft diverse landschappen. Zo zijn er droge hellingen, dichte bossen, droge vlaktes maar ook besneeuwde bergtoppen te vinden. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan waardoor men er achter is gekomen dat dit gebied waarschijnlijk al in de prehistorie werd bewoond. Ook zijn er in dit park veel dieren te vinden zoals wilde katten, dassen en slangen.

 
1/1

Sierra de Grazalema

Ook is in de provincie Cadiz het natuurgebied Sierra de Grazalema te vinden. Het is vooral bekend vanwege de vele grotten en kliffen. Hier is het grootste grottenstelsel van Andalusië te vinden en er is zelfs een grot, de Hundidero gato, die 4 kilometer lang is.

 
1/1
 

Sierra Subbetica

Het Sierra Subbetica natuurpark bevindt zich in de provincie Cordoba. Het bestaat grotendeels uit kalksteen. De grootste kolonie griffioen gieren in Spanje is hier te vinden. Dit gebied is vooral onder roofvogels erg geliefd, maar men vinden zich ook wilde zwijnen, moeflons en dassen..

1/1

Sierra Nevada

In de provincie Granada bevindt zicht het natuurgebied Sierra Nevada. Dit gebied bestaat uit een ruig berglandschap met onder andere diepe kloven en prachtige meren. Ook zijn hier vele besneeuwde bergtoppen en is hier ook het meest zuidelijke ski-oord te vinden van Europa genaamd Solynieve.

 
1/1

Siera de Cardena y Montoro

In de provincie Cordoba s het natuurgebied Siera de Cardena y Montoro te vinden. In dit park leven onder andere wolven en de zeldzamen lynxen.

 
1/1

Sierra de Baza

In de provincie Granada ligt het natuurgebied Sierra de Baza. Hier zijn veel pijnbomen te vinden en veel soorten vogels. Echter zijn de plekken boven de 2000 meter hoogte niet geschikt voor vegetatie en daar groeien dan ook geen bomen, struiken of andere planten meer.

 
1/1
 

Sierra de aracena y picos de arche

In de provincie Huelva is het natuurgebied Sierra de aracena y picos de arche te vinden. Dit gebied kenmerkt zich vooral door de vele kurkeiken die hier groeien. Ook is het bekend omdat het zwarte iberische varken hier wordt gefokt. Van dit dier wordt de bekende Jamon Iberico ham gemaakt.

Sierra de aracena y picos de arche1.jpg
1/1
 

Sierra de Cazorla, Segura y las Villas

Het grootste natuurpark van Spanje is te vinden in de provincie Jaen en is genaamd Sierra de Cazorla, Segura y las Villas. Het park is ruim 200.000 hectare groot en beslaat 20% van de gehele provincie Jaen. Er zijn ruim 200 grotten in dit park en ook is de zeldzame lammergier hier te vinden.