top of page
BEGIN
MUZIEK

Andalusië staat bekend om de vele flamencomuziek. In deze muziek en dansstijl zijn Indiase, christelijke, joodse en Moorse invloeden te vinden. De typisch Andalusische flamenco-muziek werd zelfs tot "Werelderfgoed" verklaard door de Verenigde Naties (UNESCO).

STIER

Ook doet men veel aan stierenvechten. De sport blijft erg populair in Andalusië, ondanks de vele bezwaren die dierenorganisaties hebben. 

De beroemde arena's staan in Sevilla, Ronda en Córdoba. Stierenvechten is gebaseerd op eeuwenoude tradities, de mythische krachten van stieren worden al duizenden jaren bewonderd; in de Griekse mythologie wordt de minotaurus (half man, half stier) bestreden. 

In de Romeinse tijd waren er geregeld gevechten met stieren te zien in de arena's, die verspreid over het gehele rijk stonden. In de vijfde eeuw was het bevechten van stieren in het gebied dat later Spanje zou heten een ritueel waarmee jonge mannen hun moed konden tonen. 

Het stierenvechten is vanaf 2012 verboden op het vasteland.

KEUKEN

Sherry wordt veel gedronken in Andalusië. Het is een versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoerd. Alleen sherry die afkomstig is uit de streek Jerez de la Frontera in Zuid- Andalusië mag sherry genoemd worden. 

Bij de sherry wordt vaak tapas gegeten. Dit zijn kleine hapjes die typerend zijn voor Spanje en vooral Andalusië. 
De letterlijke betekenis van het woord “ tapar “ is “ bedekken “. Vroeger was het de gewoonte om in een bar of cantina het glas af te dekken met een “ tapa “. Het gebruik is, voor zover bekend, ontstaan in Andalusië en is van daaruit overgewaaid naar de rest van Spanje. Er zijn er die beweren dat het gebruik is geboren na een verordening van Koning Alfonso X die tegen overmatig alcoholgebruik was. Daarom beval hij dat alcohol alleen nog maar mocht worden genuttigd als het glas was bedekt met iets eetbaars. De kroegbazen hadden daar snel wat op gevonden door het glas af te dekken met zoute worst. Het effect laat zich raden. Nu zijn tapas een manier van leven die heel Spaans is. Echter, het gebruik wordt in Nederland steeds populairder omdat ook wij beginnen te beseffen dat de met zuiver natuurlijke produkten bereide hapjes lekker maar bovenal gezond zijn.

Een kort lesje Spaans. Vino betekent wijn en Fino betekent Sherry.

bottom of page