...

SayalongaAlgemene informatie over Sayalonga

Dit typisch witte dorpje ligt op 42 kilometer an Malaga en 9 km uit de kust van Alarobbo Costa.

Het ligt in het Axarquia gebied, aan de schilderachtige route van zon en wijn

Het dorp heeft kronkelende straatjes, busdiensten, winkels, een dokter, apotheek, bank, bars, postkantoor en basisschool. De typische Andalusische pleinen zijn omgeven door lila bloeiende Jakaranda bomen en het dorp en de omliggende villa's hebben een spectaculair uitzicht over de kust.

Sayalonga heeft zijn rust en charme behouden en waar men de boeren ziet rijden met hun muildieren en ossen, die de velden omploegen.

Toch is het slechts tien minuten rijden naar de stranden, vijftien minuten naar de dichtstbijzijnde jachthaven en golfbaan en vijfenveertig minuten om de luchthaven van Malaga te bereiken.

In de omgeving van het dorp stroomt de rivier de Algarrobo, die helpt om de producten zoals de wijnstokken, de olijven, citrusvruchten en amandelbomen goed te laten groeien.

Het nabijgelegen Sierra Almijara National Park en de Tejeda bergen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers. Men kan wandelen, fietsen en rondritten maken in de ongerepte natuurlijke omgeving van bossen, bergen, rotsformaties, beekjes, wilde planten, adelaars en berggeiten.

De Romeinse kolonisten noemden de plaats Sayalonga naar een lange jurk. De grootste invloed in de architectuur is de witgekalkte Moorse lay-out,die typerend is voor de streek.

Bezienswaardigheden in het dorp zijn de parochiekerk van Santa Catalina, 16e eeuwse Mudejar stijl, de ronde begraafplaats - de enige in Spanje, en de Fuente del Cid - een fontein waar een legende zegt dat El Cid gestopt heeft om water te drinken.

De dichter Muhammad Al-Hasni, componist van een mooi gedicht over Mekka, werd geboren in Sayalonga in de 16e eeuw.

Eén van de belangrijkste overblijfselen van de Arabieren is het Ventorillo reservoir met een opslagcapaciteit van meer dan 90.000 liter. Uit de 12e eeuw stamt de minaret Corumbela, en is nog geheel in oorspronkelijke staat te bewonderen. Een bezoek aan dit dorp geeft je het gevoel terug te gaan in de Arabische geschiedenis.

De grootste bezienswaardigheid van dit dorp is de begraafplaats (Cementerio). Het is het enige ronde kerkhof van Spanje en een van de meest bezochte monumenten van de Axarquía.