...

PerianaInformatie over Periana

Periana ligt 51 kilometer van Malaga en 28 kilometer van de kust bij Torre del Mar, op een hoogte van 547 meter. Dit prachtige bergdorp ligt in het Axarquia gebied, aan de schilderachtige Route van olijfolie en bergen en heeft een bevolking van 3.550 inwoners.

De naam van het dorp dateert uit 1761 en is afgeleid van twee oude defensieve posities genoemd Pereiro en Santana. Periana begon als een eenvoudige boerderij in een breed soort weiland.

Dit aantrekkelijke dorp heeft werkelijk een adembenemend uitzicht. In het noorden zijn er prachtige bergketens, terwijl naar het zuiden het meer van ViƱuela en de kustlijn liggen.

Hoewel Periana herbouwd is na een zeer zware aardbeving in 1884, is het weer prachtig terug gebracht in de Moorse stijl. De parochiekerk van San Isidro, die oorspronkelijk in de Mudejar stijl was gebouwd, is wederom in dezelfde stijl herbouwd.

Deze mooie stad heeft alle voorzieningen, waaronder een kliniek, openbare parken en diverse kinderspeelplaatsen, een openbaar zwembad, supermarkten, winkels, banken, scholen, enz.

Een aantal prehistorische plaatsen en nederzettingen zijn ontdekt door archeologen in en rondom Periana, waaronder Cerro de Capellana, El Fuerte, Llano de la Matanza, Rio Seco en Cerro Alcolea.

Twee kilometer ten noorden van Periana, bij Banos de Vilo, bevinden zich zwavelhoudende Moorse baden. Deze bleven in gebruik voor hun geneeskrachtige wateren tot in de 19e eeuw en zijn onlangs gerestaureerd. Een ander heel mooi plekje is de bron van de Rio Guaro, die water krijgt via het blauwe sprookjesachtige Vinuela meer.

Het belangrijkste gewas uit de regio zijn perziken, die naar verluid de beste in Spanje blijken te zijn. Iedere zomer wordt er een perzik feest gehouden zo rond het einde van augustus. Dit is een van de reeks feesten en festivals uit het Axarquia gebied.

Een ander produkt waar Periana bekend om staat is de olijfolie. En natuurlijk is daar ook een feest voor. Elk jaar is dit feest een kans voor duizenden bezoekers om een van deze superieure olijfolie uit te proberen samen met een molenaars ontbijt. Dat is brood doordrenkt in ....... olijfolie.

Lokale gerechten zijn 'sopa cachorrena' (bittere sinaasappel soep) met gezout kabeljauw, en 'morrete' gemaakt van asperges, champignons en aardappelen. Dit eet men met amandelsaus en uitstekende schapen-en geitenkaas en heerlijke pure honing van de lokale bijenkorven.