...

NerjaAlgemene informatie over Nerja

Nerja ligt aan de kust op 50 kilometer ten oosten van Malaga, in het zuidoosten van Axarquia. De plaats ligt aan de schilderachtige Route van Zon en Wijn en heeft een bevolking van 22.000 inwoners, die toeneemt naarmate het toerisme in de zomermaanden toestroomt.

Het is een parelwit mooie stad, die zijn grote charme heeft behouden, ondanks een groeiend aantal buitenlandse inwoners en toeristen. De gemeente houdt zich strikt aan de bouwregelgeving en nieuwe ontwikkelingen worden gebouwd in de stijl van de karakteristieke Andalusische dorpen.

Het oude deel van de stad, met veel interessante winkels en tapasbars, dateert uit de 14e eeuw en heeft een labyrint van smalle straatjes met kinderkopjes in typisch Moorse stijl.

De bergen van de Sierra Almijara, die in de achteruin van de stad liggen, eindigen abrupt tot dicht bij de Middellandse Zee. De prachtige kliffen vormen natuurlijke inhammen en baaien, die zich een aantal kilometers langs dit deel van de kust uitstrekken.

De goed onderhouden en verschillende zandstranden strekken zich uit tot 9 kilometer, die gedeeld worden door de vissers en uiteraard de zonaanbidders.

Een van de meest populaire plekken in de stad is het Balcon de Europa, gebouwd op de vroegere plaats van een 10e eeuws kasteel. Het grote imposante terras geeft de bezoeker een magisch uitzicht over de zee en de rotsen. Oude kanonnen, die ooit gebruikt werden om piraten en veroveraars af te weren, kan men bewonderen op deze plaats, wat men rustig een vleugje geschiedenis kan noemen. De parochiekerk van El Salvador, in hetzelfde gebied, is de 17e eeuwse Mudejar, die onlangs is gerestaureerd.

Ten oosten van de Balcon is het kleine Playa del Salon, nog steeds omgeven door vissershuisjes, gevolgd door een twee kilometer lange strook strand. Verder zijn er de andere mooie stranden in de buurt, geheten Chorrillo, Carabeo, Carabeillo, Maro en het welbekende Burriana strand.

Op Burriana strand kan men internationaal gerenommeerde visrestaurants vinden die, als gevolg van het milde klimaat, het gehele jaar open zijn. Via het mooie Jardines de Capistrano Playa daalt men af naar het heerlijke strand. Door de hele stad zijn er tal van andere restaurants die een breed scala aan internationale gerechten aan bieden.

Het welbekende paella restaurant AYO, gerund door de ontdekker van de cuevas de Nerja ( de grotten van Nerja) is een altijd druk bezochte plaats, waar men de obers de gehele dag op gympies ziet rennen om de gasten zo snel mogelijk te bedienen voor een kleine prijs.

Drie kilometer van Nerja zijn de grotten van Nerja , waar in 1959 skeletresten, daterend uit 30.000 jaar voor Christus tot de Bronstijd, werden ontdekt. Muurschilderingen in de grotten dateren uit de Paleolithicum en post-paleolithische periode.

De bezoeker kan verschillende ruimtes in de grot bezoeken, waaronder 's werelds grootste ruimte met immens stalactieten en stalagmieten. Elk jaar in juli vindt er een festival van flamenco muziek en dans plaats in de grotten.Zelfs José Carrera heeft een aantal jaren geleden opgetreden!

Nerja was een Romeinse nederzetting, bekend onder de naam Detunda. De dichtstbijzijnde ruïnes van Detunda zijn gevonden op slechts 3 kilometer bij het plaatsje Maro, ten oosten van Nerja. Langs de Castulo-Malaca Romeinse weg, die de provincies Jaen en Almeria verbond via Nerja, kan men aan de rand van de stad de overblijfselen nog zien, samen met een oude Romeinse brug. Later, tijdens de Moorse bezetting werd de stad Narixa genoemd, en bloeide de economie op door de landbouw en de handel in zijde.

Verder heeft Nerja een geschiedenis van de suikerrietteelt, waarvan de overblijfselen van deze raffinaderijen nog verbazingwekkend goed intacte gebleven zijn. De vijf verdiepingen hoge Las Aguilas aquaduct is gebouwd in de jaren 1800, die het water vervoerd naar de plaatselijke suikerfabriek in Maro.