...

Canillas de AceitunoInformatie over Canillas de Aceituno

Canillas de Aceituno ligt 51 kilometer van Malaga en 21 kilometer van de kust bij Torre del Mar in het gebied ten oosten van Malaga bekend als de Axarquia. De Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama natuurpark liggen alle vlakbij deze mooie plaats.

Canillas de Aceituno heeft een groeiende bevolking van ongeveer 3.000. Het uitzicht op de zee en het meer van Vinuela is spectaculair te noemen.

De stad ligt aan de schilderachtige Mudejar Route, op 645 meter hoogte in de uitlopers van de Sierra Tejada gebergte. De hoogste berg is La Maroma en is 2.080 meter hoog.

De natuurlijke waterbron van de berg trekt mensen van heinde en ver. Men gelooft dat als het zuivere water wordt gedronken, ziekte wordt voorkomen.

Vlakbij is de spectaculaire kloof van de rivier de Almachares waar picknick en barbecue plaatsen aanwezig zijn. De nabijgelegen grot van La Fajara en de Rahges Nature Reserve zijn een bezoekje waard.

Het dorp is van Moorse oorsprong. Uit die tijd zijn o.a. een watertank en een toren behouden gebleven. De toren, die tegenover het stadhuis staat, staat bekend als de Moorse koningin en is gebouwd in Mudejar stijl. De kerk van Nuestra Seora del Rosario, is van de gotische-Mudejar stijl, gebouwd in de 16e eeuw en staat aan de top van het dorp. Het bevat schilderijen, beeldhouwwerken en objecten gemaakt van edele metalen. Het dorp was een toevluchtsoord voor Mozarab mensen, christenen die hun religie en gewoonten behouden hadden tijdens de Moslim bezetting.

De stad ontleende zijn naam aan de Moorse naam van Azeytuni uit de 8e eeuw. Ondanks de gelijkenis met het Spaanse woord voor olijf, 'Aceituno' is de betekenigs in het Arabische "gekleurde stof gemaakt van zijde". Het was ooit een belangrijke alqueria gespecialiseerd in de productie van deze stof, die naar Granada werd ge-exporteerd. Tijdens de 16e en 17e eeuw, onder christelijke heerschappij, bleef het dorp handel drijven in zijde.

Een openbaar openlucht zwembad, met bar, kinderbad en speeltuin is gelegen aan de rand van het dorp en is ook een plek voor live muziek. Net als rondom het hele dorp, wordt deze omgeven door prachtige bergen, het meer en uitzicht op zee.

Dorpen en gehuchten binnen de gemeente zijn: Rio Bermuza, Los Capitos, Pasada de Granadillo, Portugalejo, Rubite en Los Gomez.