...

Informatie over Andalusië

Algemeen

Andalusië beslaat zo'n 17% van het Spaanse vasteland en is daarmee groter dan Nederland. Toch heeft Andalusië veel minder inwoners dan Nederland, namelijk rond de zeven miljoen.

De landschappen in Andalusië zijn heel divers. Er zijn lage bosrijke berggebieden, een vulkanisch landschap en er zijn besneeuwde bergtoppen. Maar er zijn ook prachtige tropische stranden langs de Middellandse Zee.

De kust van Andalusië is zo'n 900 kilometer lang en door de leuke dorpjes komen daar veel toeristen op af. Ook zijn er natuurlijk steden in Andalusië. De bekendste zijn Granada, Malaga, Sevilla en Cordoba. In deze steden zijn de Moorse invloeden goed te zien. Sevilla is de hoofdstad van Andalusië.

In Andalusië bestaan veel sportmogelijkheden. Men kan skiën en snowboarden in Sierra Nevada, er zijn veel golf-en tennisbanen en ook watersporten zijn uitstekend te beoefenen in Andalusië.

Andalusië bestaat uit 8 provincies namelijk; Huelva, Sevilla, Córdoba, Jaén, Cádiz, Málaga, Granada en Almería.


Huelva

De provinciehoofdstad wordt ook Huelva genoemd. Het is de meest westelijke provincie van Andalusië en wordt, vreemd genoeg, weinig bezocht door toeristen. Jammer, want het heeft een prachtig natuurschoon en cultuur.

Er zijn veel natuurparken en vooral het Nationaal Park Doñana is bekend omdat er veel trekvogels naar toekomen zoals ooievaars, lepelaars en ganzen. Ook zijn hier andere dieren te zien zoals adelaars, herten, wilde zwijnen en lynxen.

Sevilla

De hoofdstad is het gelijknamige Sevilla.

De provincie heeft een oceanisch klimaat, met zachte winters en hete zomers met temperaturen, die gemakkelijk de veertig graden overschrijden. De stad heeft een rumoerige geschiedenis omdat het vaak is veroverd door verschillende volkeren.

Deze volkeren hebben hun stempel op de stad gedrukt en de invloeden daarvan zijn in de stad goed te zien.


Córdoba

De hoofdstad van de provincie is ook Córdoba genaamd.

Het is de warmste stad van Europa. Het was vroeger een hele belangrijke stad en was zelfs in de 10e eeuw de één na grootste stad van de wereld.Uit deze tijd zijn veel monumenten overgebleven en om deze te beschermen staat het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan de adembenemende Mezquita is zeer de moeite waard. Tip, parkeer uw auto aan de rand van het centrum en ga te voet door het centrum met een flesje water in uw hand in de zomer, want de temperaturen kunnen dan oplopen tot 50 graden!


Jaén

De provinciehoofdstad is ook Jaén genaamd.

Het is de armste provincie van Andalusië. Jaén is erg bergachtig en bezit verschillende natuurparken, waaronder het grootste natuurpark van Spanje Segura y Las Villas.

Het is de provincie van de olijven maar er komen ook veel pijnboompitten vandaan.

Málaga

Málaga is een provincie aan de Costa del Sol. Het heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners en de hoofdstad is het gelijknamige Málaga.

De stad staat vooral bekend om de mooie haven en de vele historische gebouwen. De provincie Málaga is een populaire vakantiebestemming met bekende plaatsen als Torremolinos en Marbella. Diverse soorten natuur vindt men hier. Ruige bergen, prachtige stranden en tropische planten.


Granada

Granada is een provincie met ongeveer 1 miljoen inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Granada.

In deze provincie heerst een Mediterraans klimaat waardoor de zomers erg droog en heet zijn, maar de winters daarentegen voor Spaanse begrippen koud zijn.

Er is veel culturele rijkdom in de stad Granada te vinden. De Moren, Joden en Katholieken hebben van Granada één van de belangrijkste culturele centra van Spanje gemaakt. En natuurlijk is het pareltje van Granada het Alhambra Palace, wat men absoluut moet bezoeken met de prachtig aangelegde tuinen!

In de winter kan men prachtig skieen in de Sierra Nevada. Een echte aanrader!


Almería

Almería is de kleinste provincie van Andalusië en is te vergelijken met het Zuid-Westen van de Verenigde Staten door een woestijnklimaat, die er heerst en bovendien lijkt het landschap erg op die uit de VS. De provinciehoofdstad is eveneens Almería genaamd.

Vanuit de haven van Almería gaan veel boten naar Noord-Afrika, waar men Marokko kan bezoeken voor een dagje of langer.